Lens Diaries Go Now
Glamour, Beauty, Nude, Models, Photographers

*    |  Register  


 
Go Back   Garage Glamour™ > Garage Glamour™ Main Forums > Tech Talk Forum
 

Tech Talk Forum Photography & Technical Related Only!

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Olympus E-300 hookup
Old 01-10-2006, 11:47 AM   #1 (permalink)
Lifetime Photographer
 
Join Date: Jun 2005
Member GG#: 44365
Location: Jacksonville
Posts: 198
Comments: 0

chucklyman is offline IP: 68.255.93.42
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

I have been using hot lamps with some of my studio work and would like to use external flash units such as the Alien Bees. My E-300 has what they call a PC Socket. Could I hook to the external flash through this connection point without using a hotshoe adapter? [img]/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif[/img]
  View Public Profile Send a private message to chucklyman Visit chucklyman's homepage! Find More Posts by chucklyman
 
Re: Olympus E-300 hookup
Old 01-10-2006, 12:23 PM   #2 (permalink)
King of Useless Facts
 
Join Date: Jan 2003
Member GG#: 35691
Location: Chicago, IL
Posts: 499
Comments: 0
Send a message via AIM to StMarc

StMarc is offline IP: 67.100.161.234
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

If it's a round doohickey that looks sorta like a headphone jack, then yes.

If it's just what they call the port the cable to your PC goes to, no. [img]/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif[/img]

I suspect the latter is the case as the two reviews of the E-300 I just glanced at say it does *not* have a PC (flash) connector.

The hotshoe adapters work fine. Make sure your strobes use low-voltage syncing, or else get an adapter cable with a supressor in it.

M
  View Public Profile Send a private message to StMarc Visit StMarc's homepage! Find More Posts by StMarc
 
Re: Olympus E-300 hookup
Old 01-10-2006, 03:13 PM   #3 (permalink)
Ed Peters

 
epeters's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Member GG#: 37945
Location: Lafayette
Posts: 300
Comments: 0

epeters is offline IP: 65.193.202.162
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

The PC connection on your camera is for hooking it up to a PC or a printer. Doesn't look like this camera can fire external strobes (except if you have the strobe fire when the internal flash fires, make sure you don't have red eye operational)..

You can connect the camera directly to a computer or printer with the provided
USB cable. If you specify the device you are connecting to beforehand, you can
skip the USB connection setting procedure normally required every time you
connect the cable to the camera. For details on how to connect the camera to
either device, refer to Chapter 9 “Printing� (~P. 137) and Chapter 10
“Connecting the camera to a computer� (~P. 163).
AUTO : You are required to select PC or PRINT in the USB connection menu
every time you connect the cable to a computer or printer.
STORAGE : Allows USB connection to a PC and transfer of data to the PC. Also,
select to use the OLYMPUS master software via PC connection.
CONTROL : Allows you to control the camera from a PC using the optional
OLYMPUS Studio.
PRINT : Allows you to connect the camera to a PictBridge-compatible printer.
Pictures can be printed directly without using a PC. ~“Connecting
the camera to a printer� (P. 147)
  View Public Profile Send a private message to epeters Find More Posts by epeters
 
Re: Olympus E-300 hookup
Old 01-10-2006, 05:03 PM   #4 (permalink)
Moderator

 
SteveB's Avatar
 
Join Date: May 2003
Member GG#: 35840
Location: Highland Mills, NY
Posts: 564
Comments: 0
My Mood:

SteveB is offline IP: 67.139.63.207
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

You do need to use a hot shoe adapter, or you could use a wireless remote system from the hot shoe as well.

Good luck
  View Public Profile Send a private message to SteveB Visit SteveB's homepage! Find More Posts by SteveB
 
No.
Old 01-10-2006, 10:15 PM   #5 (permalink)
Free Member
 
Join Date: Feb 2003
Member GG#: 35737
Location: Foley
Posts: 180
Comments: 0

David Bunch is offline IP: 209.102.150.185
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

I use the E-300. You'll need either a hot shoe adapter or a radio or infrared wireless sync system to trigger the strobes. The pop-up flash cannot be used to trigger slave units because it fires a pre-flash in all flash modes, not just red-eye reduction.

Good luck!

David
  View Public Profile Send a private message to David Bunch Visit David Bunch's homepage! Find More Posts by David Bunch
 
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RG - Do you still shoot w/ Olympus? roresteen Tech Talk Forum 3 11-20-2008 07:50 AM
olympus e-1 focusing photoman Tech Talk Forum 7 11-27-2006 12:01 AM
olympus e1 photoman Tech Talk Forum 2 05-26-2006 11:08 PM
Questions re: Olympus E1. DaveFoto Tech Talk Forum 6 10-14-2005 12:07 AM
Thoughts on the Olympus E-1 Soujrnr Tech Talk Forum 2 09-29-2003 08:18 PM

Sponsors


New To Site? Need Help? Photographer & Model Links
All times are GMT -5. The time now is 05:37 AM.

© 1999-2017 Garage Glamour™




Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93