Lens Diaries Go Now
Glamour, Beauty, Nude, Models, Photographers

*    |  Register  


 
Go Back   Garage Glamour™ > Garage Glamour™ Main Forums > Tech Talk Forum
 

Tech Talk Forum Photography & Technical Related Only!

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Computer specs??
Old 11-27-2005, 09:45 PM   #1 (permalink)
Free Member
 
Join Date: Jun 2005
Member GG#: 44294
Posts: 13
Comments: 0

Darrin is offline IP: 24.159.9.169
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

I am looking at purchasing a new computer, what kind of things (memory, speed, ram, etc.) do I have to have and what are some things that would make my life easier for digital photography. I am also debating on either a laptop or a desktop. Any help from you all would be greatly appreciated.
  View Public Profile Send a private message to Darrin Visit Darrin's homepage! Find More Posts by Darrin
 
Re: Computer specs??
Old 11-27-2005, 09:57 PM   #2 (permalink)
Lifetime Photographer

 
FrankParis's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Member GG#: 36573
Location: Goose Creek
Posts: 1,157
Comments: 1

FrankParis is offline IP: 70.144.53.196
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

Mac G-5
  View Public Profile Send a private message to FrankParis Find More Posts by FrankParis
 
Re: Computer specs??
Old 11-27-2005, 10:25 PM   #3 (permalink)
Free Member

 
cdnmoosey's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Member GG#: 37039
Location: Silver Spring
Posts: 200
Comments: 0
Send a message via AIM to cdnmoosey Send a message via MSN to cdnmoosey Send a message via Yahoo to cdnmoosey

cdnmoosey is offline IP: 69.140.89.179
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

Darrin,

You are asking a huge question. All I can tell you is my own experience. I used PCs (Windows) machines for years. I still have one and have nothing against them. However I have come to prefer the Mac "complete package" when it comes to my professional work. I use a powerbook and a G5 and absolutely love both of them.

The G5 is a dual 2.5Ghz with dual 250Gb hard drives and 4.5Gb of memory. Sounds like overkill for editing digital images right? Thats because its for video editing....works great for images too though! [img]/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif[/img] The Powermac is the 12" with only 512mb of memory and an 80Gb hard drive. I think I'll put more memory in it but really its been great. Its also really portable. I can use it comfortably on airplanes even when people recline in front of me.

Anyway, you have a lot to think about. Another issue to keep in mind is if you already have software. It was a real pain in the butt for me to have to buy all this Mac software that I already had for Windows. Its part of the price you pay.
  View Public Profile Send a private message to cdnmoosey Visit cdnmoosey's homepage! Find More Posts by cdnmoosey
 
Re: Computer specs??
Old 11-28-2005, 12:10 AM   #4 (permalink)
Free Member
 
Join Date: Sep 2003
Member GG#: 36812
Location: Saginaw
Posts: 320
Comments: 0

j4m3z is offline IP: 24.247.246.73
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

I use a Mac Mini 1.42Ghz, 1GB of RAM (self installed [img]/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif[/img] ) 80gb hard drive. I would HIGHLY recommend a Mac. Virtually 0 viruses or spyware to worry about. Rarely barfs on me. Good solid small machine. The only bad thing about is the hard drive. It's a laptop drive and a 4500rpm one at that. So sometimes read/writes lag a bit.
  View Public Profile Send a private message to j4m3z Visit j4m3z's homepage! Find More Posts by j4m3z
 
Re: Computer specs??
Old 11-28-2005, 01:18 AM   #5 (permalink)
Evangelical Ne'er-do-well

 
ChipBulgin's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Member GG#: 42306
Location: Severna Park, MD
Posts: 485
Comments: 0
Send a message via Yahoo to ChipBulgin

ChipBulgin is offline IP: 68.49.128.240
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

The one thing I would strongly recommend for image processing is lots and lots of RAM. Fast processors and fast hard drives are nice, but the machine will grind to a halt once you have multiple layers and whatnot filling the RAM and the machine starts swapping to disk. Consider 1GB of RAM a minimum. Get 2 or more GB of RAM if the machine will support it.

I too would recommend an Apple product.

If you have a real need to be portable, consider a laptop. Otherwise get a desktop. They are generally more powerful and don't obsolesce as fast. They are almost always easier and cheaper to upgrade.

You didn't mention a budget. What are you willing to spend for a) hardware and b) software?

-Chip
  View Public Profile Send a private message to ChipBulgin Find More Posts by ChipBulgin
 
All you need to know
Old 11-28-2005, 01:30 AM   #6 (permalink)
Dax
Lifetime Photographer

 
Dax's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Member GG#: 35270
Location: Miami // Stockholm, Sweden
Posts: 284
Comments: 0

Dax is offline IP: 65.11.131.170
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

Powermac G5 ( not the imac )

http://www.apple.com

Nothing comes even close!

ps. Im a pc user, but have I seen that machine at work and NOTHING comes close, nothing!
  View Public Profile Send a private message to Dax Visit Dax's homepage! Find More Posts by Dax
 
Re: Computer specs??
Old 11-28-2005, 03:40 AM   #7 (permalink)
Free Member

 
isaiahbrink's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Member GG#: 39216
Location: Salisbury
Posts: 1,180
Comments: 2
Send a message via MSN to isaiahbrink Send a message via Yahoo to isaiahbrink

isaiahbrink is offline IP: 68.127.95.88
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

I've used Photoshop on both a PC and a Mac, both at 500mhz, the PC had 384mb of Ram, and the Mac had 512, the PC had a 160gb@7200rpm, while the Mac had a 20gb@5400rpm. The Mac was running Photoshop CS, while the PC was running Photoshop 5.02. The Mac was the better machine by far, and that was a G4. I recommend getting a Mac G5, with as much ram as you can afford, but at least 1GB. I have lots of problems on my home machine (PC), and it's very slow with a large file due to not just Photoshop being a ram hog, but windows as well. Mac's OSX is extremely stable, not to mention being designed to run on the G5 processor. Mac all the way, they are more expensive, but it's worth it to me.

Isaiah Brink
  View Public Profile Send a private message to isaiahbrink Find More Posts by isaiahbrink
 
Re: Computer specs??
Old 11-28-2005, 02:36 PM   #8 (permalink)
Free Member
 
Join Date: Jan 2005
Member GG#: 41749
Location: Orange City
Posts: 42
Comments: 0
Send a message via Yahoo to clickin

clickin is offline IP: 67.50.116.71
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

Just remmember that Photoshop has a limitation of 2 gigs of ram. So there is no need to purchase more than that for Photoshop.


clark
  View Public Profile Send a private message to clickin Find More Posts by clickin
 
Re: Computer specs??
Old 11-28-2005, 03:45 PM   #9 (permalink)
Free Member

 
R_Fredrick_Smith's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Member GG#: 35872
Location: Dallas/Fort Worth Area
Posts: 3,691
Comments: 41

R_Fredrick_Smith is offline IP: 67.174.71.224
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

Your best bet by far is a Window's based product. The new dual core processors from Intel or AMD are fantastically fast and Photoshop in particular gets a extra boost from these processors. I would go with 2gb of memory and two internal harddrives which lets you place Photoshop scratch disk on a separate hard drive. The great advantage of Window's OS is that you'll have 10 times as many options for software and other add-ons and you won't be locked into a proprietary system. One way to check this out for yourself, is to go to a large store like Fry's and visit the software section and note the 2 aisles of software for other OSs and the 15 aisles of software for the Window's OS.
This becomes a key issue down the road. I travel all over the world and I've seen first hand that about 90% of all of the PCs I see are running Window's OS.
Cheers,
Roger
  View Public Profile Send a private message to R_Fredrick_Smith Visit R_Fredrick_Smith's homepage! Find More Posts by R_Fredrick_Smith
 
Re: Computer specs??
Old 11-28-2005, 10:04 PM   #10 (permalink)
Lifetime Photographer

 
StuHaluski's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Member GG#: 36068
Location: Atlanta
Posts: 350
Comments: 1

StuHaluski is offline IP: 24.92.150.46
 
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote

not any more.


"« Live from New York–it’s Photoshop CS2Interview: John Nack–Photoshop Product Manager »

Apr 4, 2005
Photoshop CS2-How much RAM? – Fact
Posted By Jeff Schewe
Adobe® Photoshop® CS2 will be able to go beyond the previous 2gig/process barrier that pervious versions of Photoshop were limited to. The answer of “How Much Beyond� varies. . .

On OS X with the supported system versions, Photoshop CS2 can go to 3+ gigs. The actual amount could be 3.5 gigs or so, but due to certain reporting issues, it’s tough to say precisely. Tiger (10.4) will not expand beyond this limit since at the root, OS X is still really only a 32 bit OS with certain 64 bit optimizations and Photoshop CS2 is still a 32 bit application for both Mac & Win.

For Windows, the answer is more complicated. If you are running Win 2K or XP Home/Pro with SP1, the limit is still 2 gigs. With XP Pro & SP2, the limit is 3 gigs -IF- you’ve enabled the 3 gig boot switch, which can be problematic.

If you are running the released version of Windows XP 64 bit edition and are running either an AMD64 or Intel EM64T chipset, the limit will be 3+ gigs or so with the same issue of reporting issues.

That is not to say that Photoshop and your OS will not benefit by having more ram. More is always better (unless you have motherboard or ram chip issues). Having an excess of ram beyond what Photoshop can directly use will still benefit the system by reducing system paging and additional applications running will still be able to use the ram. With Photoshop CS2, the engineers are doing some special OS caching."

Sooooo if you understand all that....
  View Public Profile Send a private message to StuHaluski Visit StuHaluski's homepage! Find More Posts by StuHaluski
 
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Computer Recommendations For Photography PhotoDave1 Tech Talk Forum 11 02-17-2008 09:46 PM
Question For The Computer Gurus PhotoDave1 Tech Talk Forum 4 07-30-2007 08:43 PM
A question for the computer experts... Al_Nowak Tech Talk Forum 7 10-09-2005 10:45 PM
Connecting an S2 to a computer... how do you get it to work??? Al_Nowak Tech Talk Forum 6 12-03-2004 10:15 AM
What are my options for getting slides onto the computer? objektiv Tech Talk Forum 16 12-17-2003 11:31 PM

Sponsors


New To Site? Need Help? Photographer & Model Links
All times are GMT -5. The time now is 05:49 PM.

© 1999-2014 Garage Glamour™




Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93